Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürüğe Bitkisel Çözüm

1
2765
Öksürüğe Ne İyi Gelir ? Bitkisel Çözümler

Kış aylarında her yaştan kimsede en çok görülen rahatsızlıklardan birisi tabii ki öksürük. Her hastalık gibi öksürük sorununu çözmek için öncelikle öksürüğün kaynağı bilinmeli. Genellikle kış aylarında daha çok yakalandığımız grip ve nezleden dolayı öksürük nöbetleri hiç durmaz. Tabii ki öksürüğün kaynağını öncelikle bir doktor belirlemeli. Doktorun verdiği öksürük şurubu veya diğer ilaçları düzenli alarak durumunuza göre bir kaç gün içinde öksürükten ve neden olan hastalıktan kurtulabilirsiniz. Ancak bazen basit bir nezle veya grip için belki de soğuk algınlığı veya alerji için doktora gitmeyi gerek görmeyiz. Bu durumda biraz da olsa öksürük nöbetlerinizi hafifletmek ve boğazınızı yumuşatmak için aşağıda yazdığımız bitkisel tedavileri, bitki çaylarını ve doğal çözümleri deneyebilirsiniz. Tekrarlamakta fayda var : bu kürler tedavi amaçlı değil tedaviye yardımcı karışımlardır.

Öncelikle bol sıvı almalısınız. Kuru öksürüğe karşı da ilk yapılacak şey günlük bol bol su içmenizdir. Her gün aşağı yukarı 2 litre kadar oda sıcaklığında ılımış su içmeniz öksürüğünüzün yumuşamasında etkili olacaktır. Ayrıca balgamlı öksürüğünüz varsa su gibi veya aşağıdaki bitki çayları gibi sıvılar balgamın dışarı atılmasında yardımcı olacaktır.

Öksürüğe İyi Gelen Bitkiler ve Bitki Çayları

  • Zencefil ve Bal
  • Bir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp yiyin. Daha çok büyükler içindir; çocuğunuz için kullanmamanızda fayda var. Zencefil nezle veya grip için (ve doğal olarak öksürük için) 1000’lerce yıldır kullanılmaktadır. Hastanın bronşlarını açar ve temizler. Ayrıca balgam söktürme ve öksürüğü kesme etkisi de vardır. Aç karnına günde 3 kere yenilebilir.

  • Elma, Ihlamur ve Karanfil
  • Bir elmanın kabuğunu soyun, bir kaç da çekirdeğini ekleyin. Birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğu. Bir dilim de limon ekleyin. Çayını yapın ve günde bol bol için. Çocuklarınız için de ılıtarak ve eğer acı gelirse balla tatlandırarak içirin.

  • Çocuk Öksürükleri İçin Bal

    Çocuğunuz öksürüyorsa en etkili yöntemlerden biri baldır. Gece yatmadan önce çocuğunuzun sırtına oda sıcaklığında bal sürün ve ince bir bez veya kağıt havlu ile kapatın. Üstünü sıkı sıkı giydirin. 2-3 gece bunu denediğinizde çocuğunuzun öksürüğü kesilecektir. Doğal bal her zaman için tek tercihiniz olsun. Özellikle çocuğunuzun yere terliksiz ve çorapsız basmamasını sağlayın.

  • Kara Turp ve Bal

    Kara turpun içini iri ceviz büyüklüğünde oyup içine 2 kaşık bal doldurun. 1 gün buzdolabında poşet içinde bekletin. Eğer köy gibi bir ortamda yaşıyorsanız veya kapalı balkonunuz varsa buzdolabı yerine ayazda bekletebilirsiniz. 1 gün sonra buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelince öksüren çocuğunuza 1 kaç kaşık verebilirsiniz. Tadı kötü değil onun için itiraz etmeden içeceklerdir. Birkaç gün tekrarlayın.

  • Zeytinyağı ve Karabiber

    Özellikle geçmek bilmeyen öksürük nöbetleri, kuru öksürükler için deneyebilirsiniz şu karışımı : Biraz zeytinyağını ısıtın ve içine karabiber atarak pişirin, yakmadan iyice kavurun. Sonra ılıyınca öksüren kişinin sırtına ve göğsüne sürüp ovun. Hafif emince üzerine sıcak bez koyun ve giydirin.

  • Nane ve Bal Karışımı

    Nane de öksürükte bayağı etkili bitkidir. Geleneksel olarak çok kullanılır. Taze veya kuru nane yapraklarıyla hazırladığınız çayı içmeniz boğazınızın yumuşasını sağlayacaktır. İçine biraz bal katmanız daha da etkili olabilir. Kuru öksürük için de yararlıdır.

  • Kekik Çayı

    Öksürüğe karşı birebirdir. 2 çay kaşığı kekiği bir fincan kaynamış suyun içine atın. Daha fazla içecekseniz ona göre temiz içme suyunu çaydanlıkta kaynatın ve uygun ölçüde kekiği su kaynadıktan sonra ekleyin. Demlenmeye bırakın ve sonra süzdükten sonra için. Ayrıca Almanya’da kekiğim öksürük ve nezle & grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği resmi olarak saptanmıştır.

  • Salep

    Öksürmekten dolayı sızlayan göğsünüzü yumuşatır. Salep bulamadıysanız hafif sıcak bir süt de iyi gelebilir.

  • Adaçayı

    Adaçayı antibakteriyel özelliği olan bitkidir. Ülkemizde oldukça ünlüdür. Yüksek ateşi düşürmede kullanabilirsiniz. Yüksek ateşiniz olduğunda hazırladığınız adaçayını biraz soğumaya bıraktıktan sonra içebilirsiniz. Ek olarak öksürük nöbetlerini dindirmede adaçayı oldukça yararlıdır. Hazırladığınız adaçayının içine bal ve limon ekleyerek içiniz. Bunun yanında grip veya nezlenizi geçirmede akşam yatmadan önce veya sabah kalktıktan sonra adaçayı gargarası yapabilirsiniz. Çocuklar için de bu gargara üst solunum enfeksiyonlarından korunmak için önerilir.

    Not : Hamile bayanlar için adaçayı önerilmiyor.

  • Hatmi Çiçeği ve Süt

    4-5 gram hatmi çiçeğini kaynamış süte katıp biraz ılımaya bıraktıktan sonra içebilirsiniz. Günde 2 kere içmeniz önerilir. İnatçı öksürüklere karşı etkilidir.

    Özellikle kuru öksürüğe karşı ılık bir banyo yapmanız rahatlamanızı sağlar. Ayrıca banyo yaptığınızda banyoda oluşan sıcak su buharı solunum yolu tıkanıklarını açar, boğazınızı yumuşatır, öksürüğe dindirir ve kendinizi biraz daha iyi hissetmenizi sağlar. Ancak dikkat edin, öksürüğünüz özellikle soğuk algınlığından kaynaklıysa banyo yaptıktan sonra sıkı giyinip yatağa girmeniz daha da üşütmemeniz özellikle önerilir.

    Son Söz :
    Öksürüğünüzün soğuk algınlığı gibi nedenden kaynaklandığına eminseniz yukarıda önerdiklerimiz oldukça etkili olacaktır.

    Başlarda belirttiğimiz gibi öksürüğün kaynağının belirlenmesi en önemli noktadır. Belki öksürüğünüz sigara kaynaklı olabilir. Bu durumda yukarıdaki bitkisel çaylar ve karışımlar ancak öksürüğünüzü biraz teskin edecektir. Ama öksürük kaynağını ortadan kaldırmayacaktır. Bunun için mutlak surette doktora görünmelisiniz.

    Doktora gitmişseniz ve verdiği ilaçları alıyorsanız o ilaçlarla birlikte bitki çaylarını içmeniz yan etkilere sebep olabilir. Doktorunuza mutlaka içeceğiniz bitki çaylarını söyleyin ve fikrini almaya çalışın. Öksürüğünüz günlerce geçmemişse ve gitgide kötü hal alıyorsa başka bir şey yapmayı bırakıp mutlaka doktora gitmelisiniz.

    Öksürüksüz ve hastalıksız günler diliyoruz. Yorumlarınızı bekleriz.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz