Güneşten Korunmak İçin 4 Öneri

0
1948
Güneşten Korunma İçin 4 Öneri

Güneş olmadan yaşam olmazdı herhalde. Su gibi hava gibi vazgeçilmezlerimiz arasında. Mesela yararlarından birisi, güneş ışınları ile vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Ayrıca güneşten gelen UV ışınlarının insanlar üzerinde psikolojik anlamda olumlu etkileri olduğu da bilinmektedir. Herhalde ışık ve ısı kaynağımız olduğunu söylememize gerek yoktur.

Ancak günümüzde kanser vakalarında en sık görülen türün deri kanseri olduğu düşünüldüğünde UV ışınlarından yeterli düzeyde korunmanın da ne kadar gerekli olduğu anlaşılmaktadır. Güneşin zararlı UV ışınlarından korunmadığında ortaya çıkabilecek tehlikeler olarak; güneş yanıkları, ciltte lekelenmeler, foto yaşlanma adı verilen ciltteki değişimler, katarakt oluşumu ve en tehlikelisi de deri kanseri oluşabilmektedir. Özellikle yaz aylarında güneşin ülkemizdeki cömertliği, korunmanın önemini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Yaz aylarında en sık yapılan yanlışlardan biri de, nasılsa koruyucu kullandım diyerek insanın kendisini güneşin altına atmasıdır. Çünkü hiçbir koruyucu %100 koruma sağlamamaktadır. Buna göre;

Bu 4 maddeye dikkat ederek güneşten korunun

1- Güneşin yakıcı olduğu yaz döneminde saat 10-16 arasında mecbur kalınmadıkça güneşe çıkılmamalıdır. Önemli olan sizin bronzlaşıp güzel görünmeniz değil sağlıklı olmanızdır. Sağlıklı bir bünye emin olun kızgın güneş altında yanmış bir tenden daha güzel görünecektir.

Güneşten Korunma - Geniş Kenarlı Şapka
2- Pamuklu giysiler ve geniş kenarlı şapkalar kullanılmalı. Gözleri korumak için de kaliteli güneş gözlüğü takılmalıdır. Dokuması sıkı yapılmış olan kalın ve koyu giysiler çok daha fazla koruyucudur. Bazı giysilerde koruyucu özellikleri UPF (Ultraviyole Protection Factor) ibaresiyle belirtilmektedir. Deri kanseri vakalarının en fazla görüldüğü ülke olan Avustralya’da koruyucu ürünlerden daha fazla koruyucu kıyafet pazarı öne çıkmıştır.

3- Güneş koruyucu ürünleri, güneşe çıkmadan en az 30 dakika kadar önce uygulanmalıdır. Denize girdikten ve terledikten sonra yenilenmeli, denize girilmediyse bile 2 saatte bir tekrarlanmalıdır.

4- Kullanılan koruyucular %100 koruma sağlamadığı için gereğinden fazla güneş altında kalınmamalıdır. Mümkünse şemsiye altında gölgelik kısımda oturun. Denize girdiğiniz ve denizde bulunduğunuz sürece zaten güneş ışınlarını almaktasınız. O halde güneşlenirken saatlerce güneşin altında kalmanıza gerek yok.

Bir insanın UV ışınlarına en çok 18 yaşına gelene kadar geçen sürede kaldığı düşünülürse, çocukların korunmaya ne kadar ihtiyaçları olduğu anlaşılacaktır. Çocuklarda koruyucu kullanımı bebeklerin ilk altı ayından sonra yapılmalıdır. Altı aydan sonra da güneşe çıkarılacaksa şapka, kıyafet ve güneş gözlüğü gibi konulara özen gösterilmelidir.

Sistemik emilim riskinden dolayı kimyasal koruyucular 2 yaşın altındaki çocuklarda önerilmez.

Bunun yerine yağlı ciltli çocuklarda losyon ya da jel, kuru ciltli olanlarda da krem formlarının kullanılması önerilmektedir.

Sonuç olarak belirtmek gerekirse güneşten korunmada öne çıkan faktörler : özellikle yazın belli saatlerde güneşten uzak durma, koruyucu giysi ve son olarak da koruyucu ürünlerdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz