Elmasları sever misiniz ? Kim sevmez. O parıl parıl parlayan taşın sahtesi bile insana bir hoş geliyor. Güzelliği kadar parası da güzel olduğundan genelde varlıklı kişilerin gerdanlık ve yüzük gibi takılarında arz-ı endam ediyor. Tabii takan kişi özellikle bayansa takan kişiye zerafet sunuyor bakan kişiyi ise haset ediyor. Tamam tamam şaka yapıyoruz. Tabii ki kıskançlık etmiyor kimse. Şaka bir yana çağlar boyu en nadide taşlardan biri olan elmasların 19 ilginç özelliğini ve tarihini inceledik.
Şimdiden uyarıyoruz : 20. maddeye bakarken çığlık atmanız işten bile değil. Lütfen sindire sindire okuyun, çünkü dediğimiz gibi listenin sonunda şok olabilirsiniz 🙂 İyi eğlenceler.
1. İlk Keşfediliş
Elmaslar ilk olarak bundan 4.000 yıl önce Hindistan’ın Golconda bölgesinde nehir yataklarında keşfedilmiş.
2. Tekiladan Elmas Yapımı
Meksikalı bilimadamları tekiladan elmas üretmeyi başarmış. Tabii bu elmaslar mikroskobik boyutlarda olsa da teknoloji ve tıp alanında kullanılabilecekmiş. Daha da ilginç olan durum ise kalitesiz tekilaların bile elmasa dönüştürülmesi mümkünmüş.
3. Aslında Nadir Değildir
Elmas aslında nadir taş değildir. Pahalı olmasının nedeni elmas endüstrisi tarafından sınırlı sayıda sunulmasıdır.
Hatta gezegenimiz dışında uzayda bol miktarda elmas bulunabilir. Ölmekte olan bir yıldızdan devasa boyutlarda elmas kristalleri dağılabilir.
4. X-Ray Işınları Altında
Gerçek elmaslar X ışınları altında belli olmazlar. Vampirlerin aynada gözükmemesi gibi bir şehir efsanesi değilse sahte elmasla gerçek elmas bu şekilde ayırt edilebilir.
5. Küllerden Yapılma Elmaslar
Yakın zamanlarda bilim adamları, ölmüş hayvanın küllerinden sahte elmas yaratmayı başarabildiler. Ölmüş evcil hayvanınızın karbonlarından oluşturdukları bu hatıra elmasına LifeGem (Hayat Taşı) adını vermişler.
6. Fıstık Gibi Elmas
Fıstık ezmesinden bile gerçek elmas yapılabilir. (Evet biz de şaşkınız)
Gerçi bunun olabilmesi için çok gelişmiş bilimsel araç-gereçlere ihtiyaç var (yoğun basınç ve çok yüksek sıcaklık). O yüzden evdeki fıstık ezmelerinizi ziyan etmeyin.
7. Jüpiter ve Satürn Elmasları
Jüpiter ve Satürn üzerine elmas yağmurları yağıyor. İleride uzay seyahati yapacaksanız fazladan bir kaç kese daha bulundurun yanınızda.
8. Kömür İle Kardeşliği
Elmas ve kömür aynı maddeden oluşur : karbon.
Kömür sonradan elmasa dönüştürülür mü bilemeyiz ama siz denemeyin; sobanızda yakın ısının.
9. Fincan Fincan Elmas
Aslında dünyadaki her bir kişiye bir fincan dolusu elmas verecek kadar elmas var. Ama işte elmas endüstrisi sıkı kontrol altında olduğundan pek gerçekçi ve adaletli dağıtım olmaz.
10. Elmasların Yaşı
Doğada bulunan elmasların çoğu 1-3 milyar yaşındadır.
Milyarlarca yıl önce dünyanın derinliklerinde 900-1300 derece ısıda tam elmas şekline bürünmekle meşguldü bu değerli taşlar.
11. Elmasların Sertliği
Elmaslar en sert doğal maddelerdendir. Bir elması ancak ve ancak başka bir elmasla çizip kesebilirsiniz.
İnanmayanlar için denemesi bedava değil tabii ki.
12. Dini Amaç
Antik Hintliler elmasları dini heykellerin gözlerinde kullanırlardı ve elmasların onu takan kişiyi tehlikeden koruyacağına inanılırdı.
13. Elmastan Elmasa Fark Var
Dünyadaki elmasların %80’i takılar için uygun değildir. Bunlar bulunduğu zaman ya endüstriyel amaçlar için kullanılıyor ya da atılıyor !
14. Laboratuar Elmasları
Laboratuarlarda yaratılan elmasların yapay kimyasal yapısı ve fiziksel özellikleri bakımından maden olarak çıkartılan gerçek elmaslardan pek farkı yok.
Hatta öyle ki uzmanlar bile özel araç-gereçler ve uzun incelemeler olmaksızın aralarındaki farkı belirleyemiyor.
15. Antik Zamanlardaki Anlamı
Antik zamanlarda elmasların takan kişiye güç, yenilmezlik ve cesaret getireceğine inanılıyordu.
16. Nerelerde Çıkartılıyor
Dünyadaki en büyük 3 elmas madeni : Botswana (24 milyon karat), Rusya (17.8 milyon karat) and Kanada (10.9 milyon karat). Kaliteli elmasların en büyük alıcısı ise ABD (%40).
17. Elmasların Renkleri
Elmasların renkleri genellikle soluk sarı ile renksiz arasındadır. Ama kahverengi, mavi, yeşil, turuncu, kırmızı, pembe ve siyah da olabilir.
18. Kelimenin Kökeni
Elmas kelimesinin İngilizcedeki hali olan “diamond”, Eski Yunanca yenilmez ve yıkılmaz anlamına gelen “adamas” kelimesinden türemiştir.
Türkçe elmas kelimesi ise Arapça/Farsça almas kelimesine dayanmaktadır. Eski Yunanca ve Arapça/Farsça kökenin birbiriyle benzerliği dikkatinizden kaçmasın.
19. Nasıl Çıkartılıyor ?
Bir karatlık tek bir elmas üretmek için 250 ton maden kazılıyor.
Ayrıca değerli elmas taşının güzel bir yüzük veya gerdanlıkta kullanılması için üzerinde oldukça fazla çalışılması gerekiyor.
20. Ay büyüklüğünde elmas
Size uzayda Ay büyüklüğünde elmas olduğunu söylesek nasıl bir şey hayal ederdiniz ? Şaka veya tahmin değil. Uzayda, uydumuz Ay büyüklüğünde elmas bulunmuş. Bu inanılması zor olan elmas kütleye The Beatles’ın “Lucy in the Sky with Diamonds” şarkısından hareketle “Lucy” adı verilmiş.
10 milyar trilyon trilyon karat. Dünyanın en büyük 22 elmasından biri olan Kaşıkçı Elmasının 86 karat olduğunu düğündüğümüzde herhalde gözünüzde herhangi bir şey canlandıramazsınız. Ağırlığı ise 2,2 milyon trilyon trilyon kilogram. Ne ilginç değil mi ?
Bu bilgileri evlenecek her erkeğe tavsiye ederim 🙂