Black Hat SEO Nedir ve Ne İşe Yarar ?

1
2243
Black Hat SEO nedir ve ne işe yarar

Black hat SEO yani siyah şapkalı SEO, Google’ın sevmediği ve hiç bir zaman önermediği hileli yöntemler bütününe denilir kısaca. Bu hileleri açıklayacağız ama Google niye sevmiyor bunları diye (biraz manasız da olsa) soracak olursak en önce hile diyebiliriz. Hiçbir sektörde küçüğünden büyüğüne hile sevilmez ve kabul edilmez; söylememize bile gerek yok. Çünkü hile ile sıralamalarda hiç hakkı olmamasına rağmen ilk sıralara yerleşen bir web sitesi hakkıyla yani düzgün (white hat) SEO ile gelen bir web sitesinin hakkını çalmış olur. İkinci olarak da sitesini çıkartmak istediği arama motoru Google ise o halde Google “ben bu şekilde belirledim kuralları, bu kurallara uymazsanız sitenizi cezalandırabilirim” deme hakkına sahip. Bu da en doğal hakkı.

Google tabii ki “top benim, istediğime oynatırım” demiyor. Sitelerin ve yapılan SEO yöntemlerinin interneti kirletmesini istemiyor, insanları yanlış yönlendirmesini istemiyor, başkasının bileğinin hakkıyla geldiği yerleri hileyle ele geçirilmesini istemiyor, arama sonuçlarının manipule edilmesini istemiyor. Doğal olarak internet dışında da hileyle iş yapanlar düzgün toplumlar tarafından hiç hoş karşılanmaz. Karşılığı da ceza veya toplumdan dışlanma şekliyle olur. Google da işte tam bunu yapıyor. Bu şekilde black hat SEO ile hile yapanları ya tamamen banlıyor ya da kısa süreli cezalar veriyor.

Tabii black hat SEO’da uzmanlamış nadir de olsa kişiler var. Bunlar yakalanmadan belki de kimsenin bilmediği yöntemlerle istedikleri siteleri ilk sayfalara getirebiliyorlar. Bu istisna diyelim. Buna benzer şekilde bazı sektörlerde blackhat SEO kullanılan sitelere Google hiç acımazken bazı sektörlerde izin verebiliyor. Google’ın işgüzarlığı diyelim biz kibarca ve iyiniyetle.

Peki böyle uzun bir girişten sonra blackhat SEO’ya biraz daha derinden bakalım.

Blackhat SEO’cu Tam Olarak Neler Yapıyor ?

Bu tür SEO’yla ilgilenen birisi çalışmaları genelde programlar ile yapıyor. Manuel olarak yapan varsa da bir süre sonra black hat SEO programlarının fazlalığını ve yeteneklerini görüp program kullanmaya karar verebiliyor. Uyguladığı teknikler site içinde ve site dışında olabilir. Domain bazında da bazı teknikler var ama bir çoğuna black hat diyemeyiz.

Site içinde eskilerden kalma ama bugün black hat SEO denilen şu yöntemleri uygular:

– Sitenin footer‘ına arkaplan rengiyle aynı renkte yazı yazma. Bu tekniği ayrıntılı açıklamayalım. Bilen bilir zaten. Sadece işe yaramadığını (diğerleri gibi) söylemekle yetinelim.
– Başka bir sitedeki yazıyı çalıp ufak tefek değişikliklerle sitesine eklemek. Bu tam olarak black hat SEO’dan ziyade düpedüz emek hırsızlığı oluyor. Kaynak göstererek arada bir böyle alıntı yazılar yayınlamak bir sıkıntı yaratmayabilir ama ufak tefek değişiklik yapıp kendi yazısıymış gibi göstermesi Google’ın da yazı sahibinin de kabul etmeyeceğiz şeydir. Google böyle yazıları farkediyor, haberiniz olsun.
Anlamsız sitelere link vermek.
– İçerik yönünden nerdeyse sıfır siteler yaratıp site dışı black hat SEO ile Google ilk sayfaya çıkmaya çalışmak.
– İçeriği belli bir anahtar kelimede Google’da çıkartmak için anlamsız cümleler içinde defalarca yazmak. Ama bu da artık işlemiyor. Bunun yerine keyword density yani anahtar kelime yoğunluğu getirildi SEO uzmanları tarafından. Bu biraz daha mantıklı.

Site dışı black hat SEO ise çok daha fazla :

– Bir kerede (veya 1-2 gün içinde) 100lerce siteden backlink almak.
– Kendi sitesiyle hiç alakası olmayan sitelerden backlink almaya çalışmak.
– Bir yazıyı aynı başlıkla, aynı açıklamayla, aynı anahtar kelimelerle sosyal imleme sitelerine eklemek.
Hacklink almak. Özellikle bu taktik yakın zamana kadar (hatta şimdilerde bile) oldukça sık kullanılırdı ve bayağı işe yarardı.
– Bir sunucu kiralayıp içine 10larca site kurup, her birine pek de özgün olmayan içerikler ekledikten sonra ana siteye backlink çıkışı yapmak.
Kaliteli forumlarda hiçbir mesaj atmadan yani hiçbir etkinliği olmadan hesap açıp sitesinin adresini eklemek.
– Blog yazılarının altına programlar aracılığıyla tek bir yorum belirleyip (teşekkürler çok güzel yazı) aynı anda hepsine göndermek. 100 adet blog belirlenip bunlara gönderse ve 10 tanesi onaylansa kâr diye düşünür ama Google da site sahipleri de yemiyor artık bunu.

gibi daha sayısız yöntem var. Birçoğuna karşı Google artık daha dirençli. Yani çok yeni ve parlak fikirli bir kaç yöntem dışında yukarıda saydığımız hiçbir blackhat SEO yöntemini Google yemiyor artık. Ya Panda ya da Penguen algoritmalarıyla bu çalışmaların önü bir süre sonra kesiliyor.

White Hat SEO - Beyaz Şapkalı SEOSon olarak söylememize gerek yok tabii ki ama hatırlatmış olalım : eğer bir web sitesine sahipseniz ve bu sitenin anahtar kelimelerde Google’da ilk sıralarda çıkmasını istiyorsanız blackhat SEO’ya bulaşmayın. 100 kişi bulaşır ve içlerinden ancak şanslı ve çok çok çalışkan 4-5 kişi başarır. %95 başarısızlık ihtimali olan bir riske girmeyin. Sadece white hat SEO denilen temiz SEO ile ilgilenin. Güncel, özgün ve kendini okutan içerikler girin. Sosyal medyayı da etkin kullanırsanız emin olun istediğiniz yerlere sabırla gelirsiniz.

İyi SEO’lar.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz